פודקאסט "סיפורי ברזל"
בני שמעון
הרשות בה פועלת התוכנית
פרויקט הפודקאסט "סיפורי ברזל" נותן במה לסיפורים של תושבי המועצה האזורית בני שמעון מתקופת המלחמה. סיפורים של הירתמות והתגייסות, נתינה, הצלה והינצלות, אובדן, חוויות מהמילואים, קליטה של קהילות ועוד רבים.
הפודקאסט "סיפורי ברזל" כולל 10 פרקים מרתקים, שבכל פרק תושב.ת המועצה ישבו עם סטודנט.ית לספר את הסיפור שלהם מאז השבעה באוקטובר.
במסגרת הפרויקט כל צעיר.ה הוצמדו לתושב.ת מועצה והקליטו ביחד פרק. את הפרויקט ליווה אור אלון, המנחה המקצועי של הפרויקט, שמגיע מעולם הפודקאסטים, ובמהלכו קיבלו הסטודנטים, שלא היו בעלי יד מקדים בתחום, את הכלים הנדרשים כדי לייצר את הפרק, מאיך להקליט וליצור פודקאסט ברמה הטכנית ועד איך לגשת לראיון ולמרואיין בנושאים הרגישים שעסקו בהם.
הפרויקט נבנה בשיתוף אור אלון, שמהווה מנחה מקצועי. זו השנה השנייה שהפרויקט התקיים בהובלתו. בשנה שעברה המלגאים הפיקו סדרת פודקאסטים שנקראה "קולו של דור" ובה רואיינו תושבי המועצה הוותיקים. הפרויקט הוסב והותאם למצב בארץ לאחר השבעה באוקטובר. הפרויקט כולו מבוסס על 20 השעות הנוספות שמחויבים אליהן מלגאי פר"ח-פיס.
תקציר התוכנית
-
מתן במה וחשיפה לסיפורים של תושבי המועצה סביב מלחמת "חרבות ברזל" והשבעה באוקטובר
-
יצירת חיבור בין הסטודנטים לתושבי המועצה
-
יצירת פלטפורמה לתיעוד המציאות המורכבת שנוצרה במועצה ובארץ בכלל
מטרות התוכנית
-
תושבי המועצה שחוו דברים משמעותיים בשבעה באוקטובר, והסכימו להתראיין על כך במסגרת הפרויקט
-
המלגאים, בני המקום, שיצאו מאוד נתרמים מהתכנית
העיקרי:
שאר תושבי המועצה, שהאזינו וזכו להיחשף לסיפורים שהם לא בהכרח הכירו, להזדהות, להתגאות ולהיות שותפים לחוויה של שכניהם למועצה
המשני:
קהל היעד
בפרויקט זה לקחו חלק 10 מלגאים (כל מלגאי הפיק פרק).
מספר המלגאים נקבע בהתאם למס' הפרקים שניתן היה לייצר במגבלות הזמן, כמו גם שיקולי תקציב ומשאבים. באופן עקרוני, אם היה תקציב גבוה יותר ניתן היה לצרף מלגאים נוספים ולהוסיף מרואיינים. במקרה הזה, לא היה תקציב נוסף, וגם היה קושי בגיוס מלגאים לפרויקט. מאחר וישנה השקעה כספית בפרויקט, והיקף התוצר מושפע מכמות המלגאים המשתתפים בפרויקט, הפעלתו לא משתלמת מתחת למספר מסוים של מלגאים.
מספר מלגאים מעורבים
-
לא נדרש מהמלגאים להגיע עם ידע טכני קודם, וגם לא נדרשה היכרות עם עולם הפודקאסטים, אך זהו יתרון.
-
חשוב שהמלגאים יהיו אנשים שמסוגלים להחזיק שיחה, אינטליגנטיים ונעימים.
רקע וידע ייחודי של המלגאים
-
מפעל הפיס
-
אור אלון, מנחה הפרויקט
-
אגף יישובים ואגף חינוך במועצה
שותפים עיקריים ליישום התוכנית
10,500 ₪ (לא כולל ציוד הקלטה בשווי 4,000 ₪ שנרכש בשנה שעברה)
מרכיבי התקציב העיקריים:
רוב הסכום (9,600 ₪) שולם לאור אלון מראש, עבור הליווי, ההקלטה והעריכה של כל הפרקים. בסכום הנוסף נקנה כיבוד במפגשים הפרונטליים ובייחוד במפגש סיום. כמובן שלא חובה, אך מומלץ מאוד. בנוסף נדרשים כיתה עם מקרן ורמקולים לקיום מפגשי ההכשרה של הסטודנטים, חללים שקטים להקלטות הפרקים, חלל גדול לקיום המפגש המסכם וכמובן ציוד להקלטת הפרקים (מיקרופונים, כרטיס קול, אזניות וכו').
תקציב שנתי נדרש
מאחר ועל הסטודנטים לנכוח בכלל המפגשים, הצעד הראשון היה לתכנן את מסגרת הזמנים והשעות ולקבוע את תאריכי המפגשים ביומן זמן רב מראש. בתכנון נלקחו בחשבון שעות העומס של הסטודנטים ותקופת המבחנים שלהם. בנוסף, על מנת להבטיח את רלוונטיות הפרויקט, נקבעו המפגשים וימי ההקלטות המרוכזים, מוקדם ככל הניתן. בסופו של דבר הפרויקט ערך כ-5 שבועות, בחודשים ינואר ופברואר, בהם נפגשו המלגאים פעם בשבוע.
שלבים עיקריים ליישום התוכנית
-
מיון: בתחילת כל שנה מוצגים למלגאי פר"ח-פיס כ-3-5 אפשרויות להתנדבות ב-20 השעות הנוספות שלהם, מהן הם מדרגים את העדפותיהם. שיבוץ המלגאים לפרויקט נעשה על ידי רכזת מעורבות חברתית במרכז הצעירים בהתאם לבחירתם. במקרה של הפרויקט הזה, לא היה ביקוש גדול ולכן מי שביקש אותו התקבל אליו. בעדיפות, במצב בו יש ביקוש גדול, מומלץ לעשות ראיון קצר עם הסטודנטים ולבחור את המתאימים ביותר.
-
הכשרה ומהלך הפרויקט: הפרויקט נפרס על פני חמישה מפגשים:
-
מפגש ראשון פרונטלי, בהנחיית אור אלון – מהווה מבוא לעולם הפודקאסטים וכולל הסבר על תהליך יצירת פודקאסט, תוך התמקדות בשלב התחקיר והראיון. המלגאים לומדים איך בונים ראיון ומבצעים סימולציות לראיון בזוגות.
-
מפגש שני פרונטלי, בהנחיית אור אלון – הכשרה טכנית הכוללת את כל מה שצריך לדעת על הציוד, על ההקלטה וכו'. בנוסף, כל סטודנט בוחר במה הוא הולך להתמקד בראיון, מבצע תחקיר ומכין שאלות מנחות.
-
מפגש שלישי בזום, בהנחיית אור אלון וצוות מרכז הצעירים – הסטודנטים מעדכנים על מצבם לקראת ההקלטות, מעדכנים איפה הם עומדים בתיאום הראיון עם המרואיין, ומי צריך סיוע בתיאום ויצירת קשר.
-
מפגש רביעי, ימי הקלטות מרוכזים – נקבעו יומיים מרוכזים מראש, בהם השתבצו הסטודנטים על פי אילוצי הלו"ז של המרואיינים. יש לשריין חלון של כשעה-שעתיים לכל הקלטה (אחרי עריכה חומר באורך זה הופך לפרק של 30-40 דק').
-
מפגש סיום חגיגי, בהנחיית אור אלון וצוות מרכז הצעירים – אל מפגש זה הוזמנו המלגאים, המרואיינים ובני משפחותיהם. המפגש כלל סיכום קצר של התהליך ושל החוויה של המשתתפים, השמעת קטעים נבחרים מכל פרק, והתייחסות המרואיינים לקטעים שהושמעו. באירוע השתתפו גם ראש הרשות, מנכ"ל הרשות, הדוברת ושאר דמויות רלוונטיות.
-
ניהול שוטף וליווי: נוכחות המלגאים היא חובה בכל המפגשים. כלומר, סטודנט שהגיע לכל המפגשים, עשה תחקיר בבית ושיחה מקדימה עם המרואיין והקליט פרק – למעשה סיים את 20 השעות ולא צריך לדווח עליהן. לפני תחילת הפרויקט נפתחה קבוצת ווטסאפ עם אור, צוות המרכז והסטודנטים בה היה ניתן להעלות שאלות, התלבטויות וכו'. כמו כן, חלק מהתשלום שאור קיבל הוא על ליווי נוסף של הסטודנטים ועזרה לקראת הראיון וההקלטה, עבור מי מהם שהיה זקוק לזה.
תהליכי ניהול והפעלת מלגאים
-
חשוב שהנושא שבוחרים לעסוק בו בפודקאסט יהיה רלוונטי, מעניין וכזה שמבליט את ההון האנושי שיש ברשות. כמו כן, בחירת המרואיינים הספציפיים היא קריטית להצלחת הפרויקט, ועל כן חשוב להתייעץ עם הגורמים הנכונים בבחירתם. כאן הבחירה במרואיינים נעשתה בשיתוף אגף ישובים ואגף חינוך במועצה.
-
נדרש לבצע עבודת הכנה מעמיקה בהבנה של מי השותפים, מי הם המרואיינים הפוטנציאליים והאידיאלים ואיך יראה הפרוייקט לפרטי פרטים. עבור הכנה זו דרושה היכרות מסוימת של מנהלי הפרויקט עם עולם הפודקאסטים, שבלעדיה קשה לדעת איך ניגשים לפרויקט ומה התוצר שמצפים לו.
-
רצוי להשקיע את רוב המשאבים בפרויקטור הנכון והמתאים שילווה את הפרויקט בפן הרעיוני-טכני, כזה שאפשר לסמוך עליו שיעטוף את כל מה שחלמתם ויגרום לזה לקרות. או בקיצור – תותח/ית עריכה ששוחה בעולם הפודקאסטים ויודע/ת להציע את כל המעטפת לפרויקט כזה ולהפוך את מי שמגיע ללא רקע כלל בקיום ראיון, שאילת שאלות ובפן הטכני לתותח פודקאסטים בעצמו.
מפתחות להצלחה ביישום התוכנית
-
האתגר המרכזי היה שלא היו מספיק מתעניינים שמתוכן ניתם היה לבחור את המתאימים ביותר. בסופו של דבר, השתתפו בפרויקט מלגאים שלא עברו סינון וזה מורגש בחלק מהפרקים שהיו מלגאים שפחות התאימו לפרויקט.
-
קושי בסנכרון בין הלו"ז של הסטודנטים לזה של המרואיינים, שכמעט כולם עובדים במשרה מלאה ואנשי משפחה. באמצעות הרבה טלפונים, וואטסאפים, הצקות והתעקשויות, נקבעו לבסוף יומיים מרוכזים להקלטה. הייתה גם גמישות, שני מרואיינים שלא יכלו להגיע ביומיים האלו, נפגשו עם המלגאים ביום אחר בו המלגאים הקליטו בעצמם את הפרקים (ליווי טלפוני של אור ולאחר שעברו הדרכה מפורטת בנושא).
-
הפרויקט נעשה בזמנים טעונים והנושאים שבהם הפודקאסט דן אינם פשוטים. מתוך כך היו סטודנטים שחששו לגשת למרואיינים כי הסיפור שלהם היה מורכב ומרתיע, או משום שחששו להגיד משהו לא במקום. על מנת להתגבר על אתגר זה נערכו שיחות רבות עם הסטודנטים, בהם ניתנה להם האופציה להתייעץ ולהעלות את החששות. גם צוות המרכז וגם הפרויקטור היו זמינים לכוון, להרגיע ולתת להם את הביטחון שהם היו צריכים.
אתגרים ביישום המודל
בר פלג, רכזת מעורבות חברתית, מרכז הצעירים בני שמעון
052-8893973 | barp@bns.org.il
פרטי איש קשר להעמקה נוספת